Δανειστική βιβλιοθήκη

«Να γράψετε και να διαβάσετε πριν πέσει ο ήλιος» μας έλεγαν οι γονείς , αλλά και ο δάσκαλός μας. Ήταν εκεί στη δεκαετία του 50 μαθητής του Δημοτικού Σχολείου. «Αν έρθετε αδιάβαστοι δεν είναι δικαιολογία ότι δεν έχετε φως να διαβάσετε . Έχετε χρόνο μέχρι να βασιλέψει ο ήλιος» μας επεσήμανε αυστηρά-αυστηρά ο δάσκαλος. Ναι έπρεπε να διαβάσω και να γράψω « πριν έλθει το σούρουπο». Ο μοναδικός φωτισμός που είχαμε ήταν ένα και μοναδικό δωμάτιο-σπίτι ήταν το λαδολύχναρο. Φώτιζε όσο ένα καντήλι . Και ουσιαστικά καντήλι ήταν. Απλά είχαμε τη δυνατότητα να το μεταφέρουμε σε κάθε γωνιά του σπιτιού στο σημείο που θέλαμε περισσότερο φως . Να δει η μάνα το αλάτι που θα ρίξει στο φαγητό, να το «ανακατώσει» μήπως πιάσει τσίκνα, να περάσει τη κλωστή στη βελόνα για να μπαλώσει τις κάλτσες!

Μη έχοντας φως οι νύχτες και κυρίως του χειμώνα ήταν δύσκολες. Ήταν και πολλές. Πώς να ξοδευτούν. Και όμως υπήρχε λύση. Ήταν οι διηγήσεις του πατέρα μου « πως πέρασε στη ζωή του» με τα πρόβατα, τη γεωργία και στο στρατό. Ήταν και ο αδελφός του πατέρα μου ο Μπάρμπα Θανάσης με τις διηγήσεις από την αιχμαλωσία και τον πόλεμο στην Μ. Ασία. Με αυτές τις διηγήσεις κοιμόμουν με κρύο κορμί μα ζεστή ψυχούλα. Και εκεί στο μισοσκόταδο με σκεπασμένο το κεφάλι για να ζεσταθώ ονειρευόμουν βιβλία, βιβλιοθήκες και βράδυ το βράδυ πήρα την απόφαση , έκανα τάμα να φτιάξω Δανειστική Βιβλιοθήκη στο χωριό « όταν μεγαλώσω».

Και μεγάλωσα! Και τα κατάφερα να ιδρύσω τη βιβλιοθήκη. Έχουμε πια Δανειστική Βιβλιοθήκη στην Πλαταριά η οποία λειτουργεί από το 2007.Με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαταριάς εξασφαλίσαμε χώρο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στην Πλαταριά .Τα έπιπλα ήταν προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου και τα βιβλία συγκέντρωσα από ευγενικές προσφορές φίλων και αγορές . Τα βιβλία έχουν αρχειοθετηθεί και χωριστεί θεματικά. Αρχικώς χειρόγραφα και έχει αρχίσει η ψηφοποίηση. Τα θέματα για τα οποία μπορούν να δανειστούν βιβλία είναι τα εξής : Εγκυκλοπαίδειες παλιές και νέες-ιστορικά-λογοτεχνία για ενήλικες και νέους ελληνική και ξένη- αστυνομικά-παιδικά-θρησκευτικά-θέατρο-ξενόγλωσσα-γυναίκα και παιδί- περιοδικά διάφορα.

Η κίνηση είναι ικανοποιητική. Τακτικά την επισκέπτονται οι μαθητές του Σχολικού Κέντρου Πλαταριάς με τους δασκάλους τους. Οι περισσότεροι αναγνώστες είναι παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και γυναίκες. Μέχρι τώρα έχουν δανειστεί πάνω από 1500 βιβλία. Συνεχίζουμε την προσπάθεια . Ανανεώνουμε και αναζητούμε και άλλα βιβλία. Κάθε προσφορά είναι δεκτή από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας. Σε κάθε βιβλίο αναγράφεται το όνομα του δωρητή και παίρνει τον αριθμό του. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα διαφορετικές το χειμώνα και το καλοκαίρι και ανάλογα με το χρόνο που έχουν οι εθελοντές μας. Συγχρόνως με τη βιβλιοθήκη λειτουργεί και το Λαογραφικό Μουσείο.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Δανειστικής βιβλιοθήκης Πλαταριάς.