Βιογραφικό

Ο πατέρας μου στο καπάκι της « καρσέλας» [του μπαούλου] ,την μόνη που άφησαν άδεια και δεν έσπασαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες όταν έφυγαν, έχει γράψει τις « μερομηνίες γεννήσεως των παιδιών του και των εγγονών ». Συγγνώμη μας άφησαν και τα … καρφιά στους τοίχους. Για μένα λοιπόν γράφει ότι : « Το παιδί μου ο Χρήστος γεννήθηκε στας 13 Ιουλίου ημέρα Πέμπτη στους Παξούς στο σχολείο του Γάι το 1944. Όταν γυρίσαμε στην Πλαταριά έγραψαν ως ημερομηνία γεννήσεως 18 Μάη 1943 και ως «γεννηθείς εις Πλαταριάν Θεσπρωτίας»….και αυτό λαμβάνεται … υπόψη.

Τελείωσα το …. νηπιαγωγείο , με Νηπιαγωγό την Βασιλική Πανδή-Ρίζου , το Δημοτικό με δασκάλους κατά σειρά : Βασιλική Μυλωνά [ Διευθυντής Σχολείου ο Θωμάς Πορφυρίου], Δημήτριο Μελά και Τζιάσιο Αριστοφάνη και   το εξατάξιο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας . Μετά από εξετάσεις φοίτησα ένα χρόνο στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή . Την άφησα γιατί είχε πολλά …θεωρητικά μαθήματα και συγχρόνως ήμουν υποχρεωμένος να δουλεύω. Πήγα στην Σιβιτανίδειο Τεχνική Σχολή Εργοδηγών Δομικών Έργων η οποία ήταν νυχτερινή τετραετούς φοιτήσεως και έτσι είχα τη δυνατότητα να σπουδάζω και να δουλεύω για να ζω και να βοηθώ τους γονείς μου. Δούλεψα ως εργάτης στις οικοδομές, ως επιπλοποιός και τον περισσότερο καιρό ως μπογιατζής ….ως ελαφριά δουλειά. Υπηρέτησα στη Αεροπορία ως Χειριστής Ραντάρ και…. δακτυλογράφος στον Άραξο-Λευκάδα και Υμηττό….μόλις 28 μήνες χωρίς καμία μέρα φυλακή.

Το 1970 προσλαμβάνομαι στον Ο.Τ.Ε ως εργοδηγός Δομικών Έργων. Εργαζόμενος στον Ο.Τ.Ε πήρα το πτυχίο της Ανώτερης Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών [ Α.Σ.Ε.ΤΕ.Μ Σ.Ε.Λ.Τ.Ε] κατεύθυνσης Δομικών έργων, μια και το μεράκι μου ήταν να γίνω δάσκαλος. Και πράγματι δίδαξα για αρκετά χρόνια στις Τεχνικές Σχολές. Συνεχίζω τις σπουδές μου και πήρα το Πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αναγνωρίστηκαν τα πτυχία μου στον Ο. Τ. Ε από τον οποίο πήρα σύνταξη το 2000. Στο μεταξύ η Ανωτέρα Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών της ΣΕΛΕΤΕ αναγνωρίστηκε ως Ανωτάτη .

Η ενασχόληση μου με το γράψιμο ήταν το μεράκι μου …αλλά δεν το αποφάσιζα. Ξεκίνησα στέλνοντας κείμενά μου στη « ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και σε αρκετές επαρχιακές εφημερίδες. Για πολλά χρόνια ήμουν συνεργάτης των εφημερίδων : Κιμωλιακά Νέα-Φολέγανδρος-Υστερνιώτικα-Εγνατία-Θεσπρωτική-Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι-Τόλμη-Τιτάνη-Ήπειρος- Ηπειρωτικός Αγών-Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών – Φολέγανδρος. Σήμερα συνεργάζομαι με « ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», « ΤΙΤΑΝΗ» , «ΤΟΛΜΗ» και « Κιμωλιακά Νέα».

Έχω συλλέξει 3.000 περίπου φωτογραφίες από τους συγχωριανούς μου και κάθε χρόνο διοργανώνω έκθεση φωτογραφίας στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής συνεχώς από το 2001. Ασχολούμαι με την Λαογραφία και καταγράφω ότι έχει σχέση με την Πλαταριά, με την κρυφή ελπίδα να γράψω την ιστορία της.

Έχω γράψει και είχα πρόχειρα εκδώσει με δική μου δαπάνη τα εξής βιβλία :

  1. « Οι τσαγκάρηδες της Πλαταριάς»
  2. « Ράφτες –καλατζήδες-Μαραγκοί της Πλαταριάς» .[ Το 2008 εκδόθηκαν σε ένα βιβλίο κανονικά με χορηγό τη Νομαρχία Θεσπρωτίας μεπί θητείας του κ. Βασίλη Γιόγιακα]
  3. « Οι Ιερείς της Ενορίας Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς»
  4. « Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί της Πλαταριάς».
  5. «Εμένα με ξέρουν ο Δάσκαλος» [ Αντώνης Γεωργίου Τρούλλος] .Ήταν Δάσκαλος Λαογράφος –ποιητής από τη Σίφνο γνωστός πανελλαδικά. Τον οποίο γνώρισα από κοντά όταν πήγαινα στα νησιά ως επιβλέπων μηχανικός έργων ΟΤΕ . Το θέμα του βιβλίου αφορά την προσφορά του ως λογοτέχνης και κυρίως τον άνθρωπο Αντώνη Γ. Τρούλου.
  6. «Ο ΙΕΡΟΛΟΧΊΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΔΡΆΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ». Χορηγός ήταν ο Δημός Κιμώλου επί δημαρχίας Γεράσιμου-Θεόδωρου Γεωργίου Μαγκανιώτη.
  7. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ»- ΟΜΑΝΙΑΤΗΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Είμαι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου.

Το 2005 στον « Δ΄Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποιήσεως και Διηγήματος» που διοργάνωσε ο « Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών» τιμήθηκα με το Β΄ Βραβείο με το διήγημα «Ένα βράδυ στο Αλώνι». Και στον ίδιο διαγωνισμό του 2007 τιμήθηκα με το Γ΄ Βραβείο με το διήγημα «Το κατσίκι της Λαμπρής».

Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ξεκίνησα τη συλλογή βιβλίων και αντικειμένων και δημιουργήσαμε «Δανειστική βιβλιοθήκη» και «Λαογραφικό Μουσείο» στην Πλαταριά τα οποία λειτουργούν. Μένει να γίνουν πολλά ακόμη και σιγά-σιγά ελπίζω να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να βελτιώσουμε τη λειτουργία τους.

Είμαι παντρεμένος με την Ελένη Σαριτζόγλου. Έχουμε δύο παιδιά τον Στέφανο, Μηχανικό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π, και την Πηνελόπη, πτυχιούχο Νηπιαγωγό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.