Φωτογραφίες

Η ψυχή μου, το μυαλό μου από παιδί Δημοτικού Σχολείου ήταν και είναι στην Πλαταριά. Ποτέ δεν έφυγα ! Απλά «λείπω» ! Είχα πάρει την απόφασή μου να αφοσιωθώ στη συγκέντρωση στοιχείων για την ιστορία της, τα ήθη, τα έθιμα, τους ανθρώπους της. Ήταν κάτι που έλειπε. Έτσι άρχισα να γράφω. Δεν μου αρκούσε. Έπρεπε να κρατήσω και τα πρόσωπα. Να βρω τρόπο να βγάζω φωτογραφίες. Να κρατήσω όψεις, στιγμιότυπα. Να αιχμαλωτίσω τον χρόνο. Γιατί τα χρόνια περνούν ! Μετά το Γυμνάσιο όταν « έπιασα δουλειά» με αιματηρές οικονομίες αγόρασα μία φθηνή φωτογραφική μηχανή. Αργότερα αγόρασα καλύτερη. Δημιούργησα ένα αρχείο με φωτογραφίες οικογενειακές, συγγενικών προσώπων, φίλων. Φωτογραφίες από τα Χριστούγεννα και Πάσχα με στιγμιότυπα στις εκκλησίες Άγιος Βασίλειος, Αγία Παρασκευή και Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ. Από τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής Πλαταριάς και του Σωτήρος της Φασκομηλιάς, από Εθνικές γιορτές, από τα παλαιά σπίτια του παλιού χωριού, από αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού Αθλητικός Όμιλος Πλαταριάς [ Α.Ο.Π] , από τα παλιά καταστήματα, « τα μαγαζιά» , όπως τα λέγαμε από τον νερόμυλο που υπήρχε και «ετάφη στα μπάζα» , από τις επισκέψεις των παιδιών στη Δανειστική Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο , από τα παλιά σπίτια στους συνοικισμούς Σκεπετός και Βρύση, από τις παραλίες, τα καλοκαιρινά μπάνια και άλλα ελεύθερα στιγμιότυπα .

Όμως δεν μου αρκούσε αυτό. Σκέφτηκα να συγκεντρώσω και τις υπάρχους φωτογραφίες που ήταν στις κασέλες και στις ντουλάπες των συγχωριανών μου για να τις περισώσω , να της παρουσιάσω . Το τόλμησα και σχεδόν όλοι ανταποκρίθηκαν , με εμπιστεύθηκαν.

Για κάθε φωτογραφία ζητούσα και το ιστορικό της δηλαδή το όνομα του φωτογράφου ,αν πίσω δεν είχε τη σφραγίδα του, την τοποθεσία που είναι τραβηγμένη, τα πρόσωπα και κάθε άλλη πληροφορία που θα ήταν χρήσιμη ώστε η φωτογραφία να κερδίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και ίσως να τον κάνει να θυμηθεί παρόμοιες προσωπικές αναμνήσεις .Σε κάθε φωτογραφία τοποθετώ αυτοκόλλητο με το όνομα του κατόχου, τον αριθμό της Συλλογής και το όνομά μου ως συλλέκτη. Τις φωτογραφίες τις μεγεθύνω σε διαστάσεις Α4 με δική μου δαπάνη και τις επιστρέφω. Το κείμενο του ιστορικού της το δακτυλογραφώ πάλι σε σελίδα Α4 και είναι αναπόσπαστο μέρος της φωτογραφίας. Κάθε φωτογραφία στο πανό έχει δίπλα της και το ιστορικό της. Έτσι κερδίζω την εμπιστοσύνη του κατόχου που μου την εμπιστεύεται , αλλά και τον επισκέπτη που δεν βλέπει μία φωτογραφία χωρίς καμία πληροφορία. Για την παρουσίαση των φωτογραφιών έχω φτιάξει με δική μου δαπάνη τρία πανό. Ο σκελετός τους είναι ξύλινος και το κενό καλύπτεται από σκληρό φελιζόλ ,όπου με ειδικές καρφίτσες με κεφαλή στερεώνονται οι φωτογραφίες και τα κείμενα. Τα πανό στηρίζονται να ειδικά σιδερένια στηρίγματα-υποδοχείς εξασφαλίζοντας την σταθερότητά τους.

Η πρώτη Έκθεση Φωτογραφίας περιελάμβανε προσωπικές μου φωτογραφίες και φίλων . Παρουσιάστηκε στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής Πλαταριάς το 2001 και από τότε παρουσιάζεται συνεχώς μέχρι και το 2014 και θα συνεχίσω όσο ζω και μπορώ. Κάθε φορά εκτίθενται 80-100 διαφορετικές φωτογραφίες της Συλλογής. Έχω συγκεντρώσει τρεις χιλιάδες [3.000] φωτογραφίες . Όλες έχουν αρχειοθετηθεί με τα κείμενά τους και βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιοποίησης ώστε να διασωθούν από την φθορά του χρόνου.

Και βέβαια συνεχίζω να τραβώ φωτογραφίες διάφορες που αφορούν βέβαια την Πλαταριά, αλλά και ελεύθερου θέματος. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή μου την ενασχόληση.