Ηχογραφήσεις

Με τα γραπτά κείμενα που αφορούν στην Πλαταριά το χωριό μου όλα πήγαν καλά. Είχα πείσει τον πατέρα μου , τον κυρ Στέφανο να γράψει για τη ζωή του . Άφησε ένα τετράδιο με σπουδαία στοιχεία της ζωής του και κυρίως της περιόδου 1940-1944 για όσα « τράβηξαν» από τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες.

Προσωπικά έγραψα και γράφω βιβλία και άρθρα και γράφω στις τοπικές εφημερίδες. Όμως δεν μου έφθανε αυτό. Ήθελα να κρατήσω και τη φωνή. Με το που έβγαλα τα πρώτα χρήματα στην Αθήνα αγόρασα ένα μαγνητόφωνο και ξεκίνησα με συνεντεύξεις πρώτα με τον πατέρα μου. Μου «διηγήθηκε όλη του τη ζωή» ! Η μάνα μου δεν ήθελε. Αρνιόταν. Κρυφά κατόρθωσα να γράψω κάποιες κουβέντες της. Ίσια που ακούω τη φωνή της.

Όταν έχασα και τους δύο γονείς δεν τολμούσα να τους ακούσω. Πέρασαν πέντε-έξι χρόνια για να το αποφασίσω. Είναι συγκλονιστικό συναίσθημα να ακούς τους γονείς σου λες και είναι ζωντανοί, ενώ τους έχεις χάσει οριστικά.

Δεν περιορίστηκα στις οικογενειακές μαγνητοφωνήσεις. Ζήτησα να μου μιλήσουν και άλλοι συγχωριανοί και το αποδέχτηκαν. Στο αρχείο υπάρχουν κοντά στις εκατό κασέτες με συνεντεύξεις και διάφορες ηχογραφήσεις. Έχω συνεντεύξεις με όσους χρειάστηκα στοιχεία για να γράψω τα βιβλία και κείμενα στις εφημερίδες. Δηλαδή : τσαγκάρηδες , ράφτες, καλατζήδες, μαραγκούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, καθηγητές, ιερείς, ψάλτες, ψαράδες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, καφετζήδες, μπακάληδες, σαμαράδες, γυναίκες σχετικά με τις γέννες, τα ήθη – έθιμα, τους γάμους, τα βαφτίσια, το θάνατο, συνταγές φαγητού. Όλοι αυτοί ήταν άνθρωποι του χωριού ή υπηρέτησαν στο χωριό. Έγραψα και δύο άλλα βιβλία που αφορούσαν πρόσωπα από την Κίμωλο το ένα και δύο από τη Σίφνο. Χρειάστηκε να μεταβώ στα νησιά αυτά και να ηχογραφήσω όλες τις πληροφορίες που ήταν απαραίτητες για τη συγγραφή τους. Μίλησα με όσους ζούσαν ή με τους απογόνους τους.

Ήμουν ανήσυχος για την φθορά του αυτού του αρχείου αφού οι κασέτες έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Οι πρώτες κασέτες είναι του 1978 . Όμως η λύση βρέθηκε. Ο γιος μας Στέφανος ανέλαβε να τις γράψει σε SD και έτσι ανανεώθηκε ο χρόνος ζωής τους. Και το σπουδαιότερο είναι ότι φαίνεται πως υπάρχει η διάδοχος κατάσταση για τη διάσωση όλου του προσωπικού μου αρχειακού υλικού.

Παράλληλα με το ανωτέρω ανέκδοτο υλικό, έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια με τον Στέφανο ηχογράφησης μιας σειράς προσωπικών οικογενειακών συζητήσεων και συνεντεύξεων, οι οποίες θα παρουσιάζονται στον παρόντα ιστότοπο ως σύντομες ηχογραφημένες εκπομπές στην σχετική σελίδα. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να αφήσω ένα ίχνος της ψυχής μου και ένα αποτύπωμα των σκέψεων και προβληματισμών μου στις γενιές που θα έρθουν.