ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΩΝ

[ Χορηγία Δήμου Μαργαριτίου Θεσπρωτίας- ISBN : 978-960-2186-0 Copyright : Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου]

Ανάμεσα στα βιβλία, που μας είχε δώσει στην Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου [ σχολική χρονιά 1955-1956]    ο αείμνηστος και σεβαστός μου Δάσκαλος Αριστοφάνης Τηλεμάχου Τζιάσιος, από το Σκαμνέλι Ζαγορίου, ήταν και η βιογραφία του Κοσμά του Αιτωλού. Ήταν ένα απλό βιβλιαράκι του Κατηχητικού . Είχα διαβάσει, ότι με τη διδασκαλία του είχε σταματήσει τον εξισλαμισμό , λέξη την οποία δεν ήξερα, και μας εξήγησε ο δάσκαλος.

Ζητούσε, λέει, να κτίζονται σχολεία και όχι εκκλησίες και τις υπάρχουσες τις μετέτρεπε σε σχολεία. Σε εκκλησίες έκανε μάθημα και ο πατέρας μου γεννημένος το 1907 στην Εκκλησία των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, αλλά και εγώ με τους σεισμούς στα Ιόνια νησιά το 1953 στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Είχα εντυπωσιαστεί φοβερά και ,κάπου μέσα μου, είπα πως όταν μεγαλώσω και έχω « δικά μου λεφτά» θα αγοράσω όλα τα βιβλία που γράφουν για αυτόν και θα γράψω βιβλίο. Τον σκεπτόμουν συνεχώς και αποφάσισα να είναι ό Άγιος μου, ο προστάτης μου για όλη μου τη ζωή. Τον αγάπησα όπως αγαπούσα και θαύμασα τους « ήρωες του 21». Ήταν για μένα άλλος ένας Ρήγας Φεραίος !

Τα χρόνια πέρασαν . Μεγάλωσα. Έφυγα από το χωριό. Μέσα μου, γύρω μου ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Άρχισα να ψάχνω την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Συγκέντρωνα υλικό. Ήθελα να κάνω επιστημονική έρευνα, αλλά δεν είχα χρόνο και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και προσβάσεις. Το μόνο που μου απόμεινε ήταν να συλλέξω από διάφορες πηγές τα ιστορικά στοιχεία περί του Αγίου Κοσμά , προσθέτοντας επιπλέον στοιχεία από την τοπική παράδοση, αδημοσίευτα ως τώρα, δηλαδή συνεντεύξεις κατοίκων, δεδομένου ότι ο Άγιος πέρασε από τα μέρη μας : Φιλιάτες, Παραμυθιά, Σέλλιανη, Σούλι, Μαργαρίτι, Ελευθέρι[ Σενίτσα], Αγιά, Ανθούσα, Πάργα, Πρέβεζα κ.λ.π.

Με γλώσσα απλή και κατανοητή προσπάθησα να παραθέσω πληροφορίες σχετικά με τα βιογραφικά στοιχεία του Αγίου , για τις περιοδείες του, τις συλλογές των Προφητειών, αλλά και φωτογραφίες του. Αναφέρω όλες τις πρωτότυπες πηγές , ώστε να είναι   προσιτές στο μέσο αναγνώστη και παράλληλα να μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από άλλους ερευνητές σε αντίστοιχες προσπάθειες ιστορικής καταγραφής.

About Στέφανος Ευαγγέλου