Ο ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΟΧΟΥ ΣΕ ΚΙΜΩΛΟ-ΜΗΛΟ- ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

ΧΟΡΗΓΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ 2012- COPYRIGHT « ΔΗΜΟΣ ΚΙΜΩΛΟΥ»]

« Όπως αναφέρω και σε άλλο βιβλίο μου , ως επιβλέπων μηχανικός έργων ΟΤΕ στην Περιφέρεια Αργοσαρωνικού και Νήσων Αιγαίου είχα τη δυνατότητα να επισκεφθώ όλα νησιά . Μετά τη δουλειά με τη φωτογραφική μηχανή, το μαγνητόφωνο περπατούσα όσο μπορούσα περισσότερες γωνιές του νησιού. Έκανα παρέα με ντόπιους συναδέλφους , έτσι σαν ξεναγούς. Πράγματι τα επισκέφτηκα όλα ! Καθένα με τη δική του ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα, τις ομορφιές του, τις ιδιαιτερότητες του. Ποιο να διαλέξεις , ποιο να αγαπήσεις περισσότερα ,ποιο να αφήσεις, ποιο να σου κάτσει στην καρδιά. Με δύο κουβέντες να το ερωτευτείς !

Εμένα με κέρδισε η Κίμωλος. Γιατί ; Μα υπάρχει γιατί στην αγάπη ; Είναι απλό νησί, με ένα χωριό μόνο. Έμεινε ανέπαφο από τον τουρισμό. Διατηρούσε το δικό του χρώμα , τα δικά του χαρακτηριστικά. Την αγάπησα την Κίμωλο σαν να ήταν ο τόπος μου, η Πλαταριά Θεσπρωτίας , όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Και όταν αγαπάς ένα τόπο προσπαθείς να τον γνωρίσεις καλύτερα . Να τα μάθεις όλα. Το περπατάς, έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους που θα σου μιλήσουν για τη ζωή τους, τα ήθη, τα έθιμα. Νιώθεις την ανάγκη να ψάξεις , να ερευνήσεις , να γράψεις , αλλά και να περισώσεις ό,τι μπορείς για τους νεότερους , για τους απογόνους και ας είσαι ξένος.

Είχα την καλή τύχη ο εκδότης της εφημερίδας « ΚΙΜΩΛΙΑΚΑ ΝΕΑ» να είναι ο συνάδελφος στον Ο.Τ.Ε κ. Θεόδωρος- Γεράσιμος Μαγκανιώτης , ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας, αλλά και να μου αποκαλύψει ότι η Κίμωλος έχει πλούσια συμμετοχή στην περίοδο 1940-1944 και μάλιστα με την παρουσία του Ιερού Λόχου. Ήταν ένα θέμα που πάντα με ενδιέφερε. Το σημαντικό ήταν ότι πέραν της υπάρχουσας βιβλιογραφίας υπήρχαν πληροφορίες από ανθρώπους οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα «από πρώτο χέρι» αλλά και απόγονοι πρωταγωνιστών πολιτών και στρατιωτικών. Πληροφορίες μου έδωσε ο πολίτης Γεώργιος Καβουριάρης από την Ικαρία , ο πρώτος κατάσκοπος που εγκαταστάθηκε στο νησί για να παρακολουθεί τα γερμανικά αεροπλάνα και να ενημερώνει τους συμμάχους στην Κρήτη. Μίλησα με τη γυναίκα του δεύτερου κατασκόπου ταγματάρχη Ορέστη Φελουζάκη και με κατοίκους του νησιού που τους βοηθούσαν και μάλιστα με οδήγησαν στα κρυσφύγετά τους.

Ειδικά, ο Ιερολοχίτης Νικόλαος Ι. Σαμαράς από την Μυτιλήνη ήταν συγκλονιστικός περιγράφοντας όλη του την πορεία από τη Μυτιλήνη στη Μέση Ανατολή, την εκπαίδευσή του και τα όσα συνέβησαν στη Κίμωλο κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων και εχθροπραξιών με τους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν ως κέντρο το νησί της Μήλου. Συγκλονιστικές είναι και οι διηγήσεις των κατοίκων σχετικά με όσα έζησαν μαζί με τους ιερολοχίτες.

Με τόσα πολλά στοιχεία στη διάθεσή μου   πρότεινα στον κ. Γ-Θ Μαγκανιώτη , ο οποίος στο μεταξύ είχε γίνει Δήμαρχος Κιμώλου, ο Δήμος να αναλάβει τη χορηγία και να εκδώσουμε βιβλίο. Το αποδέχτηκε και τον ευχαριστώ πολύ. Ήταν μία πρώτη προσπάθεια καταγραφής των στοιχείων που μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε.

About Στέφανος Ευαγγέλου