Ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς

1.« Ιερείς που υπηρέτησαν στην ενορία Ταξιαρχών Γαβριήλ και Μιχαήλ Πλαταριάς »- Αθήνα 2011- Ιδιωτική έκδοση- ISBN : 978-960-8266-51-3 Copyright : Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου-apiroshora ΕΚΔΟΣΕΙΣ Πρεβέζης 93 τηλ. 210 5154920.

Είχε προηγηθεί απλή « Φωτοτυπημένη Ιδιωτική Έκδοση – Ιούλιος 2007

Συνεχίζοντας την προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας , των ηθών- εθίμων και παραδόσεων του χωριού μου   με το βιβλίο αυτό θέλησα να εμπλουτίσω ακόμη περισσότερο τις γνώσεις και τις πληροφορίες που υπάρχουν . Ασχολήθηκα με μία άλλη πτυχή και συγκεκριμένα  με το θρησκευτικό μέρος της ζωής των συγχωριανών μου και τους μέχρι τώρα λειτουργούς του στα παιδικά μου χρόνια .

Το θρησκευτικό συναίσθημα ήταν πολύ ανεπτυγμένο και σε αυτό είχαν συμβάλει οι δάσκαλοι και οι ιερείς και φυσικά οι γονείς μας. Αλησμόνητη μένει στην ψυχή μου η μορφή του Παπαλέξη και ας τον έλεγαν Αλέξανδρο. Με έχει σημαδέψει. Ψηλός, αδύνατος, ξερακιανός, αυστηρός, ασκητική μορφή, έτσι όπως φανταζόμουν τους αγίους. Τον σεβόμαστε και τον φοβόμαστε.

Αναφέρομαι και    στην προσπάθεια εξισλαμισμού της περιοχής αλλά και τον ρόλο που έπαιξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προκειμένου να εμποδίσει την επικράτησή του. Λίγο πολύ τους ταύτιζα ,γιατί και ο Παπααλέξης ήταν από τη Βόρειο ήπειρο. Αργότερα που ασχολήθηκα και με τον Κοσμά τον Αιτωλό ο « ένας μου θύμιζε τον άλλον».

Είχα αποφασίσει κρυφά μέσα μου ,παιδί του Δημοτικού Σχολείου, είχα ορκισθεί, είχα κάνει τάμα, «να γράψω για το δικό μου Παπαλέξη , για τον Παπαμάρκο, που ερχόταν Κυριακή πάρα Κυριακή με τα πόδια από άλλο χωριό, την Πέστιανη, για να λειτουργήσει στο χωριό μας, τον Παπανδρέα   ,και αυτός από άλλο χωριό, το Καρτέρι ,που ερχόταν με το άλογο και λειτουργούσε μέχρι που   τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες. Και βέβαια να συμπεριλάβω όλους τους παπάδες που λειτουργούσαν στο χωριό μας από το 1913 μέχρι σήμερα. Ήθελα να τους τιμήσω και « να μείνουν αθάνατοι », όπως έλεγε και ο πατέρας μου.

Παρουσιάζω βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες όσων ιερέων μπόρεσα να βρω. Τα στοιχεία συνέλεξα και εξακρίβωσα από το υπάρχον αρχειακό υλικό, προφορικές διηγήσεις και προσωπικές μου εμπειρίες.

About Στέφανος Ευαγγέλου